sâmbătă, 27 martie 2010

Editorial

MESAJ DE SOLIDARITATE

Mă declar solidar cu întreg personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din întreaga ţară, cu dascălii care sunt nevoiţi să iasă în stradă pentru a obţine un venit decent. În ultimele săptămâni toate organizaţiile afiliate la FSLI, au tras un nou semnal de alarmă. Este trist că trebuie să recurgem la proteste pentru a ne face auziţi.

La fiecare patru ani, învăţământul este ridicat la rang de prioritate, pentru ca, odată instalaţi în funcţii, aleşii noştri să îş uite promisiunile. Mitingurile şi pichetările profesorilor sunt perfect întemeiate, dată fiind lipsa de viziune şi de respect cu care Guvernul abordează sectorul educaţiei. Profesorii sunt nevoiţi să recurgă la proteste pentru a fi ascultaţi. Este însă singurul mod în care se pot face auziţi. Actualul Guvern continuă să evite cu obstinaţie problema gravă a finanţării procesului de învăţământ.

Profesorii sunt tratati cu dispreţ de guvernanti, care recurg la măsuri din cele mai dramatice, închiderea de şcoli fiind doar una dintre ele. Guvernul actual risca sa transforme economia României într-o economie anexa celei europene. Vom ramane fara forta de muncă specializata, fara domenii de maxima competitivitate.

Fac un apel Guvernului de a trata cu maximă seriozitate protestele celor din învăţământ. Cei care conduc destinele acestei ţări au obligaţia de a respecta solicitările dascălilor şi de a plasa Educaţia pe lista priorităţilor absolute. Sub semnul solidarităţii, dascălii ies în stradă. Formele de protest din întreaga ţară ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru acest Guvern. Din nefericire, dezinteresul cras afişat faţă de profesori ne obligă să protestăm.

Despre responsabilitatea fundamentală ce revine dascălilor în consolidarea rolului şcolii în viaţa societăţii se vorbeşte de la tribune, doar atunci cand li se cere votul. Despre rolul acestora în a insufla elevilor cu înţelepciune şi dăruire valorile învăţământului românesc guvernanţii vorbesc, cu patos, atunci cand au nevoie de sufragii. Apoi uită cu desăvârşire ceea ce au promis.

În săptămânile următoare profesorii ies din nou în stradă. Oameni care ar trebui sa fie la clase, să predea elevilor cunoştinţele pe care ei le-au dobândit de-a lungul unei întregi vieţi, sunt nevoiţi să protesteze. Obligaţia statului este aceea de a le plăti profesorilor salariile, conform contractului de muncă. Presiunea psihologică prin neplata la timp a drepturilor băneşti nu foloseşte nimănui. Profesorii ar trebui să aiba un statut special în raport cu autorităţile. Lor li se cuvine un salariu mai mult decât decent, garantat de stat. Doar astfel vom putem reda dascălilor demnitatea şi solemnitatea meseriei pe care şi-au ales-o.

Mitingurile noastre trebuie să aibă un ecou. Vocea noastră trebuie să se facă auzită. Luptăm pentru un drept al nostru, pentru ceea ce ni s-a promis. Luptăm pentru un viitor mai bun, protestăm pentru o viaţă decentă. Cerem salarii şi condiţii europene de muncă, cerem să se facă dreptate.
prof. Liviu POP

Niciun comentariu: