joi, 11 martie 2010

Cine doreşte desfiinţarea liceelor vocaţionale?

Ideea nimicirii liceelor vocaţionale este numai a finanţiştilor!!!


Calculele făcute din vârful pixului sau pe calculatoare sunt realizarea dumnealor, nu a oamenilor de cultură şi artă! În cei peste 50 de ani de existenţă a liceelor de muzică, artă plastică, coregrafie, teatru, arhitectură, absolvenţii sutelor de generaţii şi-au continuat studiile în universităţile din România şi în alte ţări ale lumii, ducând faima ţării noastre pe întreg mapa- mondul. Elevii pregătiţi în liceele vocaţionale au o structură umană, o personalitate, o cultură aparte. Talentul coroborat cu mii şi mii de ore de studiu la clasă şi individual nu permite elevului din liceul vocaţional să piardă vremea, nici chiar în vacanţele binemeritate, în baruri, cluburi etc…

El este un individ puternic, echilibrat, riguros, cu un orar bine stabilit, mereu apt pentru competiţie.

Olimpiadele, concursurile naţionale şi internaţionale, recitalurile, concertele, spectacolele, expoziţiile, au demonstrat întotdeauna valoarea de necontestat a liceelor vocaţionale. Ieşiţi peste hotarele ţării, elevii şi profesorii lor au adus faimă României. Este puţin lucru aceasta atunci când există popoare care nici măcar nu ştiu unde există România pe harta lumii?

Am fost întotdeauna recunoscuţi şi admiraţi pentru realizările noastre.

DE CE tocmai acum trebuie să trăim momente de restrişte, de distrugere a ceea ce s-a realizat în zeci de ani?

Tinerii talentaţi ce să facă? Să-şi părăsească patria ca să-şi poată face studiile? Părinţii din ce să finanţeze?

Ce se va întâmpla cu clădirile, cu formidabilele dotări din ele şi nu în ultimul rând, cu profesorii, cu dascălii care au contribuit cu mult tact, talent, ştiinţă şi artă pedagogică la formarea tinerilor artişti?

Ne gândim doar la costurile per elev (?) sau suntem o ţară civilizată care NU poate fi numită astfel fără sănătate, cultură şi artă?! Sau ne întoarcem la vremurile comuniste când se ridicau în toate spectacolele şi expoziţiile osanale „prea măritului conducător”?

Vreau să amintim aici că există judeţe în care singura oază de cultură şi artă este LICEUL DE ARTĂ!!!
Prof. Rodica Dorothea MARC
Lider sindical - Liceul de Artă Baia Mare

2 comentarii:

Anonim spunea...

Un bun articol si la subiect! Romania sau mai bine zis educatia din Romania nu se pote compara cu cea din strainatate, si aici ma refer la finantarea scolilor vocationale si nu la calitatea invatamantului, care e net superior celui de pe alte meleguri! Si zic ca nu se poate compara deoarece nu exista putere financiara si nu exista economie! E adevarat ca aici,in Canada, pentru a face arta de performanta trebuie sa ai si sa investesti foarte multi bani, iar ajutorul statului este unul modic, dar nu poti compara salarul unui profesor care (in functie de pregatire) incepe de la 40.000$ pe an si cel al unui profesor din Romania 800 lei, respectiv 3000$ anual(profesor debutatnt). Parerea mea este ca incercarile ministerului de a aduce invatamantul romanesc la tiparul european sunt absurde deoarece ei nu pot sa-si permita sa plateasca un profesor la acelasi nivel(european).
Mai trebuie sa ne gandim la profesori pe care nu-i poti lasa pe drumuri, dupa atata vreme petrecuta pe bancile scolii si sa nu utam ca Liceul de arta din Baia Mare totdeauna a fost printre liceele fruntase si nu doar la specialitati ci si la cultura generala.
Opinia mea, doamna Rodica Marc, este aceea de a lupta in continuare pentru drepturile profesorului roman si pentru propagarea culturii fara de care o societate poate fi considerata moarta !

Cu mult respect, Radu Covaciu

Anonim spunea...

Un exemplu foarte bun care sa vina in sustinerea celor mentionate mai sus de prof. Rodica Marc ar fi un fost elev al Liceului de Arta Baia Mare, Mircea Suciu, singurul roman care a ajuns pe coperta ARTnews din New York, cea mai cunoscuta publicatie in domeniu. El, impreuna cu multi alti absolventi ai acestei scoli minunate, oameni de valoare care acum sunt solisti vocali sau instrumentisti in orchestrele din lumea intreaga, nu au facut altceva decat sa ofere Romaniei un serviciu imens, s-o faca cunoscuta in lume iar acum, tara care i-a "crescut" vrea sa le intoarca spatele. Rusinos.