miercuri, 9 decembrie 2009

Editorial

Sfârşit de an, cu mulţumiri şi speranţe


Iată-ne numărul 58 al „Jurnalului sindical”, ultimul din anul care se încheie. Salariaţii din învăţământ pleacă cu o săptămână mai devreme în vacanţă şi cu salariile diminuate în mod abuziv de către Guvernul României şi de reprezentanţii lor în teritoriu. În acest context, doresc să le mulţumesc tuturor celor care cred în mişcarea sindicală. Celor care au susţinut sindicatul, în special în anul 2009. Împreună am reuşit să îi oprim pe vremelnicii în funcţii să nu ne fure cât au vrut.


Mulţumesc în special membrilor de sindicat pentru încrederea care mi-au acordat-o, împuternicindu-mă în instanţă pentru procesele pe care le-am intentat. Mulţumesc tuturor liderilor de unităţi şcolare pe care m-am bazat în toate demersurile noastre, chiar dacă uneori informaţiile ajungeau „pe ultima sută de metri” iar deciziile trebuiau luate foarte repede. Şi nu de multe ori au fost făcuţi vinovaţi de ceea ce decid alţii.

Le mulţumesc, de asemenea, colegilor din Biroul Operativ, domnului Mastan Olimpiu, care a contribuit la realizarea Centrului de formare de la Ocna Şugatag (www.eurosind.ro), Ioanei Petreuş pentru realizarea Jurnalului sindical şi nu numai, domnului Ambruş Vilmoş pentru implicarea în organizarea acţiunilor sindicale, doamnei Maria Dunca pentru organizarea de la sediu şi, nu în ultimul rând, celorlalţi colegi: Zita Rist, Iuliana Dănuţ, Dorel Merciu şi Griguţă Augustin.

Mulţumesc angajaţilor S.L.Î. MM., doamnei Mariana Nuszer-Ţînţa care a dus greul proceselor, undeva peste 1300 în acest moment, doamnei Corina Crişan care a fost mereu pe „recepţie” la telefonul sindicatului, doamnei Adela Moldovan care a contabilizat toată activitatea.

Fără voi anul 2009 era mult mai greu pentru toţi. Împreună am realizat poate mult, poate mai puţin, timpul va decide.

În faţă avem un an 2010 care ne aşteaptă cu o lege a salarizării unitare ce va trebui negociată, o multitudine de procese pe rol, inclusiv cel cu aplicarea Legii 329/2009 (7,81% pe noiembrie şi 13,5% pe decembrie), cel cu aplicarea Legii 315/2006 (100 de euro pentru softul educaţional. După cum se poate vedea din procese în procese. Procese pentru respectarea legii, ceea ce numai în România cred că mai este posibil.

Cu speranţa că şi în 2010 vom reuşi împreună, vă doresc tuturor sărbători fericite, mult noroc şi numai bucurii. Un 2010 mai bun decat 2009 şi mai puţin bun ca 2011.

Dumnezeu să ne ajute!
Prof. Liviu Marian POP
Preşedinte SLÎ Maramureş

5 comentarii:

Filimon Ildiko spunea...

Nu stiu ce reprezinta acele procente de care vorbiti ( pe noiembrie si pe decembrie)dar vreau sa va spun ca la mine la scoala,Sc. cu cls. I-VIII "Ax. Sever" Aiud, jud. Alba, procentul retinut din salar este de 15,5% pe luna noiembrie..Nu stiu in alte parti cat si cum s-a retinut dar stiu ca la mine la scoala se aplica legea f. corect cand este impotriva cadrelor didactice si se interpreteaza legea totdeauna impotriva cadrelor didactice. Cum se poate pune capat acestor abuzuri? Oare si in anul 2010 ne vor fi diminuate salariile?La ce lucruri bune ne putem astepta ?Sau nu-i cazul sa ne asteptam la lucruri bune?!
Sa auzim numai de bine!!! Prof. Filimon Ildiko Aiud, jud. Alba

Anonim spunea...

Multumesc pentru urari!
Voi incepe anul 2010 cu retragerea din sindicat. Cu 8 lei imi cumpar o pereche de sosete decat sa va platesc degeaba .. din leafa mea minuscula pe langa cea a liderilor de sindicat.

LIVIU MARIAN POP spunea...

@Filimon Ildiko eu am spus cat consider ca trebuia sa se retina. Daca retinerea a fost mai mare a fost trebuie recuperate diferentele in instanta
@Anonim Decizia e numai si numai a dvs. Nu vreau s ava conving sa ramaneti in sindicat doar de dragul convingerii. Insa consider ca la nivelul judetului procesele care au adus sume consistente colegilor nostri (poate si dvs) au compensat aceasta pierdere. Iar daca aveti 8 lei pe luna inseamna ca sunteti nedidactic (pentru care am obtinut sporul de praf de 10% de vreo doi ani) Care este mult mai mult decat cotizatia. P.S. din 8 lei doar 84% sunt din banii dvs, 16% din 8 sunt din impozit. Iar daca sunteti nesindicalist se retine 0,6% in loc de 1% din brut.
P.S.S. Cred ca numai unitatea mai poate rezolva situatia

Anonim spunea...

Tin sa va comunic ca sunt cadru didactic, nu nedidactic, iar pe fluturasul meu asa scrie: 8 lei = sindicat.

LIVIU MARIAN POP spunea...

atunci avem doua probleme. Nu se retine corect cotizatia decat daca aveti brutil de 800 ron (cotizati afiind de 1% din brut).
A doua este legata de prima de instalare si de incadrarea dvs sub salariu minim. Aceste drepturi daca nu se acorda mergem in instanta, ptr ca de negociat sunt negociate in CCM.
SLIMM va reprezinta in calitate de sindicalist in aceste procese precum si in cel legat de Prima de vacanta.
Dar in curand o sa fac public si raportul de activitate pe 2009 si procesele pe care le.am initiat pentru membrii de sindicat