marți, 17 noiembrie 2009

Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” – 90

Între 22 şi 24 octombrie la Sighetu Marmaţiei s-au desfăşurat Zilele Colegiului Naţional “Dragoş Vodă”, care a împlinit în această toamnă 90 de ani de la înfiinţare. În cele trei zile de meritată sărbătoare au avut loc activităţi precum: lecţii demonstrative, sesiuni de referate şi comunicări, lansarea noilor numere ale revistelor AXA, TIC-TAC, spectacole de muzică şi poezie, expeziţii de pictură, activităţi spoertive, concursuri ş.a.Vineri, 23 octombrie, în prezenţa primarului municipiului (prof. Eugenia Godja), a foştilor directori (Cornelia Circa, Ştefan Motogna, Alexandru Ţiplea Şi Anton Fangli), a inspectorului şcolar general Mariana Pop şi a tuturor celor prezenţi la eveniment, directorii Ioan Berci şi Ştefan Huber au dezvelit placa memorială 1919-2009.


În sala de festivităţi “Mircea Belu” a avut loc întâlnirea absolvenţilor, profesorilor şi foştilor profesori, întâlnire care s-a finalizat cu spectacolul de gală, “Arc peste timp” susţinut de formaţiile artistice ale Colegiului.


Sărbătoarea s-a încheiat cu Balurile Profesorilor şi Bobocilor.


SLÎ Maramureş urează „LA MULŢI ANI” Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” mereu tânăr, după 90 de ani – după cum spunea directorul Ioan Berci în discursul aniversar, discurs ce îl redăm mai jos.


A fost o zi de iarnă, în care fulgi mari de zăpadă dansau deasupra unei mulţimi imense de oameni, prinşi într-o horă uriaşă, ce încercau o nouă închegare şi un nou echilibru.

Era 1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, pe Platoul Romanilor s-au pus temeliile unui alt timp care a dat frâu liber valorilor româneşti într-o Românie Mare.

Şi tot atunci, după trei luni pe firmamentul şcolii naţionale s-a ivit un nou vlăstar binecuvântat de Dumnezeu - primul liceu românesc de stat din Transilvania, care a primit numele întâiului întregitor al seminţiei noastre, Mihai Viteazu. L-a urmat apoi în octombrie 1919 celelalte 22 de licee româneşti printre care şi Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, de pe strada Mihai Viteazu, Nr. 14, plasat în acest superb edificiu arhitectonic de început de secol XX. Ca un Făt-Frumos a crescut repede datorită unor dascăli de suflet, împodobiţi cu har şi înţelepciune. Maramureşul istoric şi-a adunat aici cei mai îmbobociţi muguri care au înflorit şi au dat rod pentru că împreună cu profesorii lor au muncit cu credinţă şi temeinicie.

Sunt mulţi cei care au dus faima acestui liceu, dând ţării şi lumii oameni valoroşi care s-au afirmat în toate domeniile. Este o onoare să fii elev aici în liceul unde de 90 de ani, cei mai străluciţi elevi ai noştri s-au înălţat pe bolta culturii şi ştiinţei româneşti. Cartea de vizită a unei comunităţi conţine lucruri deosebite, valori, elemente şi evenimente care o pot reprezenta cu adevărat, ce-i sunt specifice şi care sunt rodul efortului oamenilor ce au trăit sau trăiesc în comunitate. Pentru comunitatea sigheteană Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” este o componentă a existenţei ei, ceea ce înseamnă de fapt o mare valoare. Tradiţia acestei şcoli, ne îndreptăţeşte să fim mândrii, dar şi responsabili pentru ceea ce facem.

Generaţia de azi nu poate fi mai prejos decât cele trecute şi avem datoria de a onora calitatea de „CNDV – ist”.


Ne place să spunem că suntem o şcoală foarte bună că la noi se fac lucruri deosebite, că toţi cei care au trecut pe aici sunt marcaţi de eticheta acestui liceu. Argumentele sunt multiple. Le auzi mereu de la cei care se întorc din când în când la întâlnirile generaţiilor. Aproape fiecare absolvent urmează studii superioare. Extrem de mulţi au carieră de succes, pentru că aici, la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” au primit ceea ce e necesar pentru a fi un cetăţean demn, bine format şi mai ales bine educat.

Am credinţa că azi, când au loc schimbări multiple, nu toate faste, suntem capabili să ne modernizăm şi să ne menţinem legătura cu tradiţiile noastre de şcoală veche, neclintită şi deosebit de valoroasă.

Trebuie să fim deschişi spre cea mai valoroasă resursă a viitorului care este comunicarea, instrument al schimbării, al ameliorării, al calităţii şi nevoilor de tot felul.

Am convingerea că drumul pe care suntem este unul corect, util viitorului.

Noi, cei care iubim acest liceu: elevi, profesori, părinţi, comunitate locală, administraţie locală, trebuie să-l ajutăm material şi financiar pentru a rămâne mereu un loc agreabil, confortabil cu o estetică specifică stilului arhitectonic, dar mai ales un exemplu de cum ar trebui să fie şi să arate o şcoală modernă, bazată pe tradiţie dar şi pe nevoi viitoare.

Aniversarea de astăzi ne mobilizează să facem bine, să îmbunătăţim zestrea acestei şcoli, să dovedim că ne îndreptăm spre excelenţă şi calitate.

Sunt sigur că generaţia de astăzi este capabilă să ducă mai departe făclia purtată de înaintaşi pentru a onora numele şcolii ce aminteşte pururi maramureşenilor de pretutindeni de Dragoş Vodă.

Vă mulţumesc tuturor celor care azi sunteţi alături de noi cu inima, gândul şi fapta.

„LA MULŢI ANI” Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, mereu tânăr, după 90 de ani.
Director,
prof. Ioan Berci

2 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari

Anonim spunea...

Aici introduceti comentariul dvs...