luni, 27 aprilie 2009

Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru al României

Domnule Prim-Ministru,

Federaţiile sindicale reprezentative la nivel de ramură învăţământ doresc să vă aducă la cunoştinţă profunda nemulţumire a membrilor de sindicat faţă de politica actualului guvern în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ.

După ce au aşteptat zadarnic creşterea salarială aprobată prin Legea nr. 221/2008, au descoperit că Guvernul nu numai că nu a avut niciodată intenţia de a abroga dispoziţiile abuzive ale O.U.G. nr. 151/2008, ci, din contră, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2009 a decalat termenul stipulat în aceasta pentru creşterea salariilor personalului didactic cu încă o lună.

După ce au primit asigurări că nu îşi vor pierde drepturile câştigate, acum au aflat de mass-media că sunt în pericol de a rămâne fără salariul de merit, fără plata orelor suplimentare care nu se pot compensa cu timpul liber corespunzător, că nu vor mai beneficia de premiul lunar din suma de 2% din fondul de salarii, de sporul pentru condiţii grele, periculoase, nocive, penibile sau alte asemenea. Şi toate acestea în condiţiile în care am constat că, în anumite instituţii se plătesc sporuri de „dificultate”, pentru „lucrul sistematic peste durata normală a timpului de lucru”, pentru „utilizarea unei limbi străine”, indemnizaţii pentru „îndeplinirea unor responsabilităţi suplimentare” etc.

Mai mult, membrii noştri de sindicat au aflat că nu vor beneficia nici de ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice(reprezentând echivalentul a 100 euro/an).

Domnule Prim-Ministru, considerăm că este inadmisibil ca dumneavoastră să stabiliţi „măsuri” care afectează salariaţii din sistemul educaţional fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură, cu atât mai mult cu cât v-am solicitat nu o dată, în mod public, acest lucru. Federaţiile sindicale din învăţământ sunt singurele care vă pot vorbi despre realităţile sistemului, despre problemele concrete, de zi cu zi, cu care se confruntă salariaţii acestuia şi vă pot prezenta soluţiile reale pentru a veni cu adevărat în sprijinul salariaţilor.
Lansăm pe această cale un ultim apel la un dialog real între federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ şi Guvernul României şi vă solicităm, în regim de urgenţă, o întâlnire cu reprezentaţii noştri, care să participe, alături de dumneavoastră, ministrul finanţelor publice şi ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale.

Dacă nici de această dată nu veţi da curs solicitării noastre legitime, federaţiile sindicale vor declanşa procedurile pentru redeschiderea conflictului suspendat în toamna anului trecut.
Preşedinte FSLÎ, Aurel CORNEA
Secretar General FEN, Constantin CIOSU
Preşedinte FSÎ „Spiru Haret”, Gheorghe ISVORANU,

Preşedinte FNS „Alma Mater”, Răzvan C. BOBULESCU

Niciun comentariu: