luni, 27 aprilie 2009

În perioada 26 – 29 martie, la Alba Iulia a avut loc

Întâlnirea reprezentanţilor personalului didactic auxiliar şi nedidactic

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Departamentul personal didactic auxiliar şi nedidactic, a organizat în perioada 26­­­-29 martie la Alba Iulia o întâlnire cu reprezentanţii personalului didactic auxiliar şi nedidactic unde s-au dezbătut următoarele teme:
-Normativele de personal didactic auxiliar şi nedidactic;
-Regulamente şcolare, acte studii, regulamente de ordine internă etc;
-Drepturile şi obligaţiile personalului didactic auxiliar şi nedidactic stipulate în actele normative şi Contractul colectiv de muncă, respectate şi nerespectate ;
- Bugetele de cheltuieli ale unităţilor de învăţământ;
-Descentralizarea învăţământului preuniversitar;
Participanţii la această întâlnire au formulat propuneri şi s-au prezentat materiale în sensul dezbaterii problemelor expuse mai sus.
La această întâlnire au participat din partea federaţiei domnul secretar general Liviu Marian POP. Am aşteptat ca şi din partea Ministerului Educaţiei Cercetări şi Inovării să participe un reprezentant. Dar se pare că actualul minister din care nu mai ştim exact dacă facem sau nu parte, nu îl mai interesează şi acest sector de activitate din sistemul de învăţământ.
Sau poate nu au „specialişti “care să aibă datele necesare cunoaşterii probelemelor cu care se confruntă salariaţii personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Mult trâmbiţata DESCENTRALIZARE care se vrea a se face în sistemul de învăţământ, uită un singur foarte important: în orice unitate de învăţamânt pe lângă personalul didactic de predare mai există şi personalul auxiliar şi nedidactic care, prin contribuţia lor, fac ca şcolile să aibă o imagine de instituţie de învăţămănt nu de cârciumă unde fiecare intră, şi face ce vrea. Probabil contribuţia noastră este neînsemnată, în opinia unora, dar pornind de la grădiniţe unde copilul nici nu ştie să se dezbrace nu ştie să manânce singur, şi are nevoie de ajutor şi terminând cu clasele de liceu în care elevilor nu le mai pasă nici de cele mai elementare norme de igienă… ne punem fireasca întrebare, se poate face descentralizare fără această categorie de personal! Am intrat totuşi în UE şi se vrea în continuare ca acei oameni care contribuie la bunul mers al unei instituţii să fie daţi la o parte de firme care, în opinia unora, ar face treaba mai bine, dar nu se ia în calcul cât costă astfel de servicii, iar la aceste firme, angajati nu vor mai aveaîin fişa postului şi alte sarcini.
Toate propunerile făcute vor fi înaintate M.E.C.I. unde, sperăm ca de acestă dată, să se şi rezolve unele dintre problemele cu care se confruntă personalul didactic auxiliar şi nedidactic

Petre OROS,
Membru Birou Operativ

Niciun comentariu: