luni, 27 aprilie 2009

Editorial

DESCENTRALIZAREA

În ultimele zile, la sediul PSD din Bucureşti, în prezenţa d-lui Geoana, d-nei Andronescu, d-lui Dragna, d-lui Vanghelie şi reprezentanţilor FSLI şi FSI Spiru Haret am avut ocazia să fiu prezent, alături de d-l Cornea şi d-l Hăncescu, la mai multe discuţii pe tema descentralizării învăţământului. Astfel am reuşit să clarificăm o mulţime de zvonuri care circulau pe această temă, mai ales pe canalele media, lucruri recunoscute de reprezentanţii PSD.

La propunerea reprezentanţilor FSLI, cei prezenţi au fost de acord că descentralizarea trebuie privită din două direcţii esenţiale. Pe de o parte discutăm de două şcoli în România: una în municipii şi alta în afara lor (comune şi oraşe). Pe de altă parte nu putem discuta de o descentralizare numai a învăţământului fără a face acelaşi lucru şi cu alte domenii. Tot la propunerea noastră s-a convenit că trei direcţii sunt principale în această descentralizare: descentralizarea administrativă, descentralizarea financiară, descentralizarea conţinutului şi a conceptelor.

S-au purtat discuţii intense, voi încerca să creionez câteva concluzii: directorul se va angaja prin concurs, nu va fi numit de primar. FSLI a propus ca acesta să nu fie membru de partid. Consiliul de Administraţie să fie format din: o treime părinţi, o treime administraţie şi o treime profesori. Titularizarea se menţine. Rolul Primăriei va fi acela de a se ocupa de tot ce înseamnă administrare, întreţinere, reabilitare. Celelalte fonduri vin de la MECI prin Consiliul Judeţean direct la unitatea şcolară. Ministerul educaţiei, prin inspectoratele şcolare, se va ocupa de politicile educaţionale, de îndrumare şi control. ARACIP-ul va face evaluarea externă inclusiv la inspectorate. Va exista o consultare între Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar.

Situaţia de criză de la nivel mondial şi naţional ar putea face şi mai dificilă implementarea descentralizării. Astfel, sperăm ca Guvernul Romaniei să realizeze ca sistemul de învăţământ nu se poate descentraliza peste noapte. Dacă s-ar face, ar fi degeaba şi fără rezultat, deoarece învăţământul este mult mai complex decât se credeau unii.

Am convenit ca următoarea întâlnire să aibă loc în comisii tripartite: sindicate, minister şi reprezentanţii administraţiei locale, pentru a intra mai în detaliu cu tot ce presupune descentralizarea şi a include în pachetul de legi a învăţământului un capitol special dedicat descentralizării.

Sperăm că aceste comisii vor intra cât mai repede în funcţiune.
Preşedinte,
Prof. Liviu Marian POP

Niciun comentariu: