vineri, 5 decembrie 2008

Profesori decimaţi de cancer

Cine zice că meseria de profesor este una uşoară greşeşte amarnic. Să ţii în frâu o „turmă” de elevi, să încerci să le astâmperi hormonii şi, pe alocuri, nesimţirea şi, mai ales, să reuşeşti să-ţi ţii nervii în frâu este o muncă de-a dreptul sisifică.
Consumul nervos al dascălilor se vede şi în statisticile medicale. Mulţi dintre cei care ne-au format şi care educă noua generaţie de maramureşeni au dosare medicale de ani buni şi diagnostice greu de îndurat.
Să înfrunţi zilnic zeci de adolescenţi rebeli şi, în plus, să duci „pe picioare” o boală incurabilă face din munca la catedră o meserie demnă de povestirile cu titani. Nu este vorba, însă, de niciun mit. Mulţi dintre dascălii maramureşeni îşi încep ziua de lucru cu un pumn de pastile, iar după ore, pleacă grăbiţi la spital pentru chimioterapie.
„Dacă ar fi să dau o cifră, aş spune că în jur de 50 se internează anual pe secţia noastră. Dar mai trebuie să adăugăm şi profesorii cu cancer internaţi în alte spitale din judeţ. Cauza? în primul rând, vorbim de consumul nervos, de ritmul de viaţă agitat şi de regimul alimentar dezorganizat. Nu în ultimul rând, fumatul aduce tot mai multe cadre didactice în rândul bolnavilor de cancer. Se ştie că profesorii sunt cei mai aprigi fumători. Ei fumează mai mult decât media.
Această atitudine poate fi considerată o consecinţă directă a stresului zilnic”, arată dr. Dumitru Filip, medic oncolog.

Cancer de sân vs cancer pulmonar

Împărtirea pe sexe arată că femeile cad primele victime cancerelor de tot soiul.

„Asta vine şi din anatomia generală a femeilor, care au o constitutie mult mai fragilă decât a bărbaţilor şi sunt mai emotive, fapt care creşte şi mai mult riscul dezvoltării unei boli. Dacă ar fi să ierarhizăm tipurile de cancer de care suferă cel mai adesea dascălii maramureşeni, am putea spune că profesorii barbaţi sunt diagnosticaţi, cel mai adesea, cu cancer bronhopulmonar, iar cauza principală o constituie ţigările.
Cancerul de tub digestiv este a doua formă de cancer, în această ierarhie, cu care se confruntă profesorii de sex masculin. Pe de altă parte, s-a observat ca mare parte din dăscăliţele care suferă de cancer îl au la sân. Se ştie, însă, că această formă de cancer este specifică femeilor cu un grad înalt de inteligenţă. S-a demonstrat ştiinţific că este o consecinţă a mai multor modificări genetice apărute în organismul femeilor din acest secol. În al doilea rând, profesoarele prezintă un risc crescut de dezvoltare a cancerului de col uterin. Cauzele apariţiei acestuia nu se ştiu însă cu exactitate”, explică dr. Dumitru Filip.

Se dau sporuri degeaba

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, Liviu Pop, spune că această situaţie nu se va schimba în următorii ani, pentru că nu se acţionează asupra cauzelor, ci numai asupra efectelor.

„Pe diferite domenii de activitate, diverse cadre didactice pot obţine sporuri - de condiţii periculoase, de condiţii toxice, de cretă etc. Din păcate, sporurile ar trebui însoţite şi de creşterea siguranţei la locul de muncă. Bibliotecarii primesc un spor la salariu, dar pentru asta inhalează zilnic praful de pe cărţi. Şi să nu uităm că majoritatea cărţilor sunt tipărite cu cerneală cu plumb… Degeaba primeşte un profesor de informatică spor de calculator, dacă instrumentul său de lucru nu este echipat şi cu ecran de protecţie. Iar inhalarea zilnică a prafului de cretă nu este deloc sănătoasă pentru dascăli. Tocmai de aceea, pe alocuri, s-a decis schimbarea tablelor clasice, cu tablele pe care se scrie cu marker. Aceasta este, însă, singura îmbunătăţire în şcoli de care ştiu. Profesorii şi laboranţii din sălile de chimie sunt clar expusi unor intoxicaţii, pentru că nu au echipamente de protecţie. Ce să mai spunem de profesorii din Repedea, Baia-Sprie sau Baia Mare care lucrează, ca alţi cetăţeni, într-un mediu poluat minier?
Trebuie acţionat împotriva cauzei, nu numai a efectului”, afirmă, cu convingere, Liviu Pop. (Doina FERENŢ)

Sursa:

GLASUL MARAMURESULUI

Niciun comentariu: