vineri, 5 decembrie 2008

Miting în Piaţa Constituţiei

În data de 15 octombrie aproximativ 15.000 de profesori s-au întâlnit în Piaţa Constituţiei din Capitală pentru a participa la mitingul organizat de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiile Alma Mater şi Spiru Haret. Mitingul a fost considerat cel mai mare din ultima vreme. Dascălii au protestat împotriva deciziei Guvernului de a ataca la Curtea Constituţională legea 221/2008 privind majorarea salariilor din educaţie după ce aceasta a fost votată în unanimitate de Camera Deputaţilor, la sfârşitul lunii septembrie. În aceeaşi zi Curtea Constituţională a respins contestaţia Guvernului şi a decis că majorarea este constituţională, iar în următoarele zile legea  a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. 

Decizia unanimă a Parlamentului a fost un prim pas către intrarea în normalitate a salarizării din învăţământ. Dar, din păcate personalul nedidactic nu beneficiază de prevederile acestei legi.

Principala nemulţumire a dascălilor, la vremea respectivă, era legată de faptul că Executivul contestase actul normativ la Curtea Constituţională. 

Premierul Călin Popescu Tăriceanu declarase, înainte de miting, că nu există bani pentru majorările salariale solicitate, chiar dacă judecătorii CCR vor decide că legea adoptată de parlament este constituţională. "Chiar dacă CCR ar da un aviz favorabil, vă spun foarte clar: nu sunt bani! Să nu îşi imagineze cineva că sunt banii puşi undeva şi doar aşteptăm să îi plătim. Nu sunt bani pentru aceste majorări salariale", a declarat Tăriceanu la discuţiile cu sindicaliştii. Premierul a adăugat că o eventuală decizie de majorare a salariilor ar fi "cu atât mai nesăbuită" în contextul crizei financiare internaţionale. Potrivit lui Tăriceanu, guvernul are variante de a împiedica această majorare. 

Criza din educaţie a fost unul dintre motivele care au dus la demiterea din fruntea Ministerului Învăţământului a liberalului Cristian Adomniţei.

Mitingul a fost urmat de un marş de protest pe traseul Piaţa Constituţiei - Piaţa Unirii - Piaţa Victoriei.
Manifest
estaţia s-a încheiat la ora 16.00 în faţa sediului Guvernului.

Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş s-a alăturat celorlalte sindicate din învăţământ afiliate la FSLÎ. Sindicaliştii maramureşeni, participanţi la miting, 20 la număr, înarmaţi cu eşarfe, steguleţe, tobe şi pancarte, au călătorit cu trenul spre capitală pentru  le arăta guvernanţilor că suntem o forţă şi o categorie importantă de bugetari. Acest demers sindical nu a afectat procesul de învăţământ pentru că orele au fost acoperite.

Biroul Operativ

Niciun comentariu: