vineri, 5 decembrie 2008

Apocalipsa după Tăriceanu


Atitudinea actualului Guvern al României, privind nerespectarea Legii 221/2008 care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice s-a văzut, în repetate rânduri, este una de dezinformare totală a opiniei publice. De la promulgarea legii de către Curtea Constituţională şi preşedintele Traian Băsescu, Guvernul a început o nepermisă campanie de denigrare a imaginii dascălilor din România.

Se încearcă o astfel de dezinformare inclusiv în cadrul sistemului de învăţământ, din care, în vremi demult apuse, a făcut parte şi premierul. Acesta, în ultimele zile, în încercarea disperată de a-şi menţine atitudinea, a apelat la politica vânzării castraveţilor tocmai grădinarului. Astfel, printr-o notă internă transmisă Inspectoratelor şcolare acestea sunt obligate să ceară unităţilor şcolare date privind renunţarea la lucrările pe care trebuie să şi le propună pentru anul 2009.

Pornind de la date complet eronate vizavi de „reducerea drastică a investiţiilor” din învăţământ aducem la cunoştinţa opiniei publice că pentru judeţul Maramureş, deşi din luna septembrie există o Hotărâre de Guvern prin care se alocă 11253 mii lei pentru investiţii şi reabilitări, în practică nu s-a primit nici un leu. La această oră marea majoritate a lucrărilor au fost executate şi nu au fost plătite, însă MECT a solicitat unităţilor şcolare „proiecte măreţe” pentru anul viitor.

Reamintim cu această ocazie că mai există sume aprobate pentru dotarea laboratoarelor, bibliotecilor, liceelor vocaţionale, precum şi dotarea cu microbuze şcolare, dar şi acestea sunt numai pe hârtie. Era onest din partea MECT să facă aceste plăţi şi după aceea să propună aşa zisa „reducerea drastică a investiţiilor”. Mai ales că bugetul MECT ar trebui să fie de 6% din PIB şi nu aproximativ 4% cât s-a alocat până în prezent, iar în acest buget fondul de salarii este de 37%.

 Modificarea de la 1 octombrie conform legii 221/2008 a coeficientului de multiplicare de la 299,933 la 400 reprezintă o creştere reală de 33,34% şi nu de 50% cum se vehiculează pe canalele media. Această creştere ar modifica fondul de salarii de la 37% la 48%. Nu vedem de unde s-ar face aceste reduceri drastice ale investiţiilor. Constatăm cu tristeţe că în bugetul MECT-ului sunt sume mult mai mici decât cele prevăzute de lege, dar administrate deficitar. Apocalipsa pe care o prezice premierul, în cazul aplicării legii votate în Parlament, este falsă în ceea ce priveşte educaţia.
Presedinte,
Prof. Liviu Marian Pop

Niciun comentariu: