vineri, 16 mai 2008

Cea mai mare lecţie din lume

În data de 23 aprilie mai multe şcoli din judeţul nostru (Grup Şcolar Sanitar, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Grup Şcolar Târgu Lăpuş, Şcoala Nr.2 Baia Sprie, Grădiniţa Nr. 8 Baia Mare, Şcoala Tăuţii de Sus, Şcoala Coaş ş.a.) s-au alăturat Campaniei Globale pentru Educaţie, care s-a desfăşurat sub sloganul "Educaţie de calitate pentru Toţi – Stop Excluderii!", coordonată la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu MECT, Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională a Municipiului Bucureşti, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Centrul Educaţia 2000+, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia Ovidiu Rom şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
La nivel mondial sa organizat o lecţie simultană care a avut un conţinut comun, de 20 de minute şi o parte de 30 de minute în care au fost discutate aspecte specifice şcolii, comunităţii sau localităţii în care se derulează urmărindu-se înregistrarea unui record mondial – lecţia cu cei mai mulţi participanţi.
În această zi, în peste 100 de ţări din lume, oficialităţi locale şi naţionale „s-au întors la şcoală” pentru a discuta importanţa educaţiei de calitate pentru toţi copiii. Preşcolari, elevi din cadrul învăţământului primar, gimnazial şi liceal, profesori, părinţi şi factori de decizie din întreaga lume au luat parte la lecţii similare în ţările lor, astfel încât să se atingă recordul mondial pentru lecţia cu cei mai mulţi participanţi din istorie.
Invitaţii prezenţi au primit dosare cuprinzând opiniile elevilor referitoare la ce înseamnă pentru ei calitatea în educaţie, precum şi necesitatea asigurării accesului tuturor persoanelor la educaţie, în special a persoanelor cu dizabilităţi. S-au purtat dezbateri cu copiii pe marginea a ce înţeleg aceştia prin educaţie de calitate şi ce recomandări propun ei invitaţilor astfel încât toţi copiii, inclusiv cei cu dizabilităţi, să meargă la şcoală.
La finalul celei mai mari lecţii din lume s-a întocmit o fişă de validare necesară înscrierii în Cartea Recordurilor, care a fost semnată de către toţi participanţii la aceasta şi transmisă imediat Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Prof. Ioana PETREUŞ

Niciun comentariu: