luni, 7 aprilie 2008

Portret de dascăl

Octavian Ilieş
În lume suntem călători simpli, supuşi unui ciclu inevitabil al vieţii. Ne naştem, copilărim, învăţăm, dobândim o profesie şi muncim toată viaţa. Dacă avem norocul să ajungem la pensie şi să fim sănătoşi este mare bucurie. Şi totuşi trecând de la viaţa activă la cea pasivă, uneori avem senzaţia că devenim inutili şi suntem daţi uitării. Toate profesiile sunt frumoase, dar cea de dascăl are ceva aparte. Niciodată nu se dă uitării. Motivul este simplu.
Oamenii şcolii transferă o parte din sufletul lor în sufletul unor copii şi tineri, care au mintea limpede, clară şi nu uită. Anii de şcoală cu bune şi rele au trăinicie şi durabilitate în memoria fiecăruia dintre noi.
Dacă dacălii dispar, în mintea generaţiilor care vin, rămân faptele. Pentru mulţi dintre noi profesia este o simplă sursă de existenţă, pe care o respectăm şi o facem cu responsabilitate, fără să ieşim din regulile unui joc obişnuit. Puţini sunt aceia care s-au autodepăşit, punând în profesie pasiune extremă, dăruire, sacrificiu şi multă dragoste. Printre aceştia se numără şi fostul profesor de biologie Octavian Ilieş de la actuala şcoala Octavian Goga din Baia Mare. Absolvent al facultăţii de Biologie-Geografie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, din Cluj-Napoca, şi-a început cariera didactică în 1953 la şcoala din Coaş. În vremea aceea, fiind printre puţinii profesori calificaţi a fost numit pentru doi ani inspector şcolar la Secţia de învăţământ a raionului Şomcuta Mare. Deşi în repetate rânduri i s-au propus funcţii de conducere a preferat să rămână fidel profesiei didactice la fosta Şcoala nr.2 Baia Mare. Pe parcursul anilor a amenajat un lot experimental cu profil legumicol şi viticol, o minipădure, o seră, a crescut diferite specii de animale şi a cultivat plante în spaţii amenajate.
Pentru el prima zi a Noului An însemna muncă, spunând ca animalele trebuie hrănite şi nu ştiu de sărbători. Cu ajutorul multor generaţii de elevi, pe care i-a antrenat şi stimulat în activităţi practice, a organizat un laborator unic de biologie dotat cu cele necesare precum şi un cabinet de stomatologie. Generaţii de studenţi ai fostului I.P.3 din Baia Mare, ajunşi profesori de biologie îşi amintesc cu plăcere de lecţiile model ţinute de profesorul Ilieş în cadrul practicii pedagogice. Fără pretenţii şi avantaje, dominat de o modestie proverbială, în toată cariera didactică a avut parte de responsabilităţi răsplătite numai moral. A acumulat numeroase diplome, medalii, i s-a acordat Ordinul Muncii clasa a III-a şi i s-au dedicat diverse articole în paginile unor ziare locale şi centrale ale vremii. Provenit dintr-o familie erudită, tatăl fiind preot, iar mama învăţătoare, profesorul Ilieş a dobândit calităţile unui pedagog de excepţie pe care le-a transmis elevilor şi propriilor copii. Alexandru Ilieş, fiul profesorului, medic şi directorul Autorităţii de Sănătate Publică Maramureş este o personalitate cunoscută şi apreciată în judeţ. După pensionare, profesorul Ilieş a rămas activ în gospodăria din satul Ilba, unde trebăluieşte prin livadă, vie şi grădina de legume. Pentru cei interesaţi, profesorul stă la dispoziţie cu o experienţă profesională pedagogică, didactică şi practică acumulată într-o viaţă de om.
Cu ocazia unui eveniment festiv, care a avut loc în propriul liceu, o colegă, fostă elevă a adus în discuţie orele interesante de biologie, avându-l ca profesor pe Ilieş Octavian. Am lăsat ochii în jos, spunându-i că oameni ca domnul profesor Ilieş sunt din ce în ce mai puţini. La mulţi ani, domnule profesor şi multă sănătate!
Prof. Vasile ILUŢ

Niciun comentariu: